Kurumunuzun faaliyet gösterdiği alan ne olursa olsun görünürlük ve toplum bilinci yaratmak önemli. İnsanların sizi desteklemeleri için öncelikle var olduğunuzu bilmeleri gerekiyor. Ancak kısıtlı tanıtım bütçeleriyle kurumların görünürlük kazanması her zaman çok kolay olmayabiliyor.
Yine de dernek, vakıf ve STK’lar için, daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayacak düşük bütçeli bir takım yöntemler mevcut. Başka organizasyonlarla ortaklıklar geliştirebilir, yerel ölçekteki etkinliklerde varlık gösterebilir ya da medya kuruluşlarından kurumunuzun görünürlüğünü artırmada size destek olmalarını isteyebilirsiniz.
Ortaklıklarla görünür olmak
Kurumunuzun görünürlüğünü yaptıklarınıza ilgi duyan ve katkı sunabilecek fakat henüz varlığınızdan haberi olmayan insanları da içerecek şekilde artırmak istiyorsunuz. Bunu yapmanın en akıllıca yollarından biri, başka organizasyonların ağlarına kendinizi tanıtmak.
Bunun iş birliği halinde olacağınız kurumlar, yani partnerleriniz için de bir takım avantajları bulunuyor. Birçok iş yeri sosyal sorumluluklarını böyle ortaklıklar yoluyla yerine getiriyor ve bu yolla prestij sahibi olabiliyorlar.
Potansiyel partnerlerinize bu teklifle giderken onların hitap ettikleri kitleye ve ona nasıl ulaşacağınıza dair net fikirlerle gidin. Aynı zamanda teklif götürdüğünüz kuruluşun misyon ve faaliyetlerinin sizin amacınız ve değerlerinizle ne kadar uyuştuğunu gözden geçirmelisiniz. İki tarafın da misyonlarının birbirini destekliyor olması, ortaklığın çok daha verimli bir sekilde işlemesine imkan verir.
Yerel etkinlikler
İnsanların hâli hazırda toplandığı alanlarda kurumunuzun var olmasını sağlamak görünürlüğünüzü artırmada etkili olabilecek bir diğer yol. Şehir, bölge ya da ülkenin genelinde insanlara ulaşmaya çalışmak önemli tabii ancak öncelikle yakın çevrenizde, insanların kalabalık halde bulunacağını düşündüğünüz etkinliklerde tanıtımınızı yapmak da iyi bir fikir olabilir.
Yaşadığınız ilçenin ya da şehrin etkinlik takvimine bakın, organizatörlerle bağlantıya geçin ve kurumunuzun neler yapabileceğini sorun. Eğer bir çok kurumun arasında yer alacaksınız dikkat çekmenizi sağlayacak çözümler geliştirip bir takım aktiviteler düzenlemenizde fayda var.
Eğer özel bir grup ya da yaş aralığında farkındalık yaratmayı hedefliyorsanız, hedef kitlenizin hâlihazırda katıldığı etkinlikleri takip edebilirsiniz.
Sadece isteyin
Amacınıza ulaşmanın yollarından biri de, ihtiyaçlarınızı çoğu zaman doğrudan talep etmektir. Organizasyonlar ya da medya kuruluşlarından kurumunuzu biraz ön plana çıkarmalarını isteyebilirsiniz. Birçok kurumun geniş kitlelerle buluşmasının önündeki en büyük engel, bunun için çok fazla bütçe gerektiğine inanıyor olmaları.
Televizyonun en çok izlendiği zaman diliminde reklam veremiyor oluşunuz televizyonun sizin için tamamen erişilemez olduğu anlamına gelmiyor. Yerel haber kanalları çoğunlukla yardım kampanyaları ya da etkinlik duyurularına yer veriyor. Yerel gazeteler için de aynı durum söz konusu.
Böyle tanıtım olanakları yaratmak medya kuruluşlarıyla yakın ilişkiler geliştirdiğinizde çok daha kolay olacaktır. Yönetim kurulu üyelerinize ya da çalışanlarınıza bu kurumlarda çalışan bir yakınları olup olmadığını sorabilirsiniz.
Gönüllülerinizi, bağışçılarınızı ve destekçilerinizi daha yakından tanıyarak onları da bu amaç doğrultuşunda harekete geçirmenizde fayda var. Raklet zaman tüneli ve üye veritabanınızın size her zaman güncel ve sağlıklı veriler sunmasını sağlayan diğer uygulamalarıyla tanıtım faaliyetlerinde görev alabilecek doğru insanlarla iletişim kurmanızı sağlar.
Tüm bunlara ek olarak sosyal paylaşım sitelerindeki varlığınızın da görünürlüğünüzü artırmada ne kadar etkili olduğunun altını tekrar çizmek gerekiyor. Bu konuda daha fazla bilgi için : Dernek, Vakıf ve STK’lar için en etkili sosyal paylaşım siteleri